RACE RAPPORT: FAVORITTERNE TOG SEJREN I DEN SIBIRISKE KULDE I VIBORG

162 dage! Så mange dage er der gået siden den sidste XTERRA, nemlig XTERRA Blåvand den 17. september 2017. Og i al den tid har vi ventet og ventet og ventet på, at XTERRA 2018-sæsonen skulle gå i gang. Og endelig oprandt dagen. Området ved Hald Ege i Viborg var klar til XTERRA Duathlon Viborg søndag den 25. februar, selvom området og vejret udfordrede deltagerne og bød på nogle meget kolde temperaturer, helt under -5 grader. Men intet kan slå XTERRA Warriors ud.

Hele 318 deltagere var klar på at tage trailskoene på og gøre MTB’en klar til en fed dag i sporet. I år er der udvidet med en ny distance, således at der er noget for alle. Der er den oprindelige distance på 5 km trailløb – 22 km MTB – 5 km trailløb. Og derudover er der en Kort Duathlon, som typisk vil være omkring de 2,5 km trailløb – 10 km MTB – 2,5 km trailløb, varierende lidt efter de specifikke ruter. Den korte distance er tiltænkt nybegyndere, men der er bestemt også nogle hurtige herrer og kvinder på distancen. 226 stod til start på Lang Duathlon og 92 på Kort Duathlon.

XTERRA er for alle. Og det understreges i, at folk på alle niveauer kan deltage. Det handler for mange om at køre mod sig selv og overvinde sine egne udfordringer, eller kæmpe mod vennerne. Således var der også mange med i Viborg – både dem, der havde forventninger om at komme på podiet, og også dem, der kæmpede mod sig selv. Flere favoritter og tidligere XTERRA-vindere var mødt op her tidligt på sæsonen. Der var lagt op til en dyst hos herrerne, og også hos kvinderne var det spændende at se, hvem der var kommet ud af vinteren med god form så tidligt på året. Læs her om, hvordan XTERRA Duathlon Viborg løb af stablen.

JANNI SPANGSBERG TRODSEDE DE KOLDE FORHOLD OG VANDT LANG DUATHLON

Men det var dog ikke Janni Spangsberg, der kom bedst fra start. Det gjorde en anden af favoritterne, nemlig Nicoline Rahbek Dam Sørensen. Nicoline har de seneste år meldt sig mere og mere ind på den danske offroad triathlon scene, og senest også på den internationale scene med en 3. plads til XTERRA Norway Norefjell i PRO-feltet. Nicoline har en stærk baggrund fra landevejstriathlon, og kører godt, men har været udfordret på det tekniske aspekt af MTB-delen. Det ser dog ikke ud til at være en udfordring mere.

Nicoline løb de første 5 km trailløb 39 sek. hurtigere end sin nærmeste konkurrent, Janni, og var først afsted på MTB’en. 2:19 min. efter Nicoline kom XTERRA Ambassadør Shiva Leisner og 27 sek. efter Shiva kom altid rutinerede Carol Rasmussen.

På cyklen kørte Nicoline godt ude på Stanghede og Janni udtalte efter løbet, at hun ikke hentede så meget tid på Nicoline som hun plejede. Det kunne have været en spændende dyst her tidligt på sæsonen. Men desværre styrtede Nicoline, da en deltager overhalede hende og de stødte sammen. Nicoline sagde, at hun godt kunne have fortsat trods nogle slag, men cyklen var ikke i en tilstand, der gjorde det muligt. Vi håber at alle passer på hinanden derude, specielt ved overhalinger på smalle spor. God bedring til Nicoline, som vi håber at se til næste afdeling i Gribskov den 11. marts.

Nu lå Janni i front, og endda så meget, at hun gik ud på det afsluttende 5 km trailløb med et forspring til sin nærmeste konkurrent Carol med 11:34 min. På cykeldelen havde Anne Mette Rasmussen bevæget sig fra 6. pladsen til 3. pladsen, og var nu 14:48 min. efter Janni. Disse placeringer blev endnu mere konsolideret, og Janni kunne på en kold dag i februar hive sæsonens første XTERRA sejr hjem i tiden 2:01:53 timer, 12:26 min. foran 2. pladsen Carol Rasmussen. 8:08 min. senere kom Anne Mette Rasmussen ind på en flot 3. plads.

Det viste sig, at Janni havde været syg i ugen op til, hvilket gør hendes sejr endnu flottere.

JENS EMIL SLOTH NIELSEN FIK HÅRD KONKURRENCE, MEN TOG SEJREN PÅ LANG DUATHLON MED EN STÆRK CYKLING

Hos herrerne på den lange distance var der i dagene op til lidt usikkerhed omkring, hvordan konkurrencen ville se ud. Christian Ravn stod på startlisten og lignede favoritten. Men dagen inden meddelte sidste års vinder Jens Emil Sloth Nielsen, at han kom til Viborg og havde til hensigt at forsvare sit mesterskab. På papiret så kampen ud til at være mellem de to. Christian Ravn kommer fra en stærk baggrund i landevejstriathlon, men ligesom kæresten Nicoline Rahbek Dam Sørensen, er han blevet ret så skarp til offroad triathlon.

Det var også Christian Ravn, der hurtigt tog fronten på løbet. Jens Emil holdt sig godt til, men måtte hurtigt give en 10-15 meters afstand til Christian. Christian tilbagelagde de 5 km trailløb på 20:08 min., og Jens Emil havde holdt sig godt til og var blot 6 sek. efter. Jens Emil’s klare styrke er MTB’en, hvor han er inde omkring landsholdet. Begge havde et godt skifte og kom afsted på cyklen sammen. Jens Emil gik i front, men Christian blev hængende. Dog udtalte de begge, at der ved hver teknisk del blev større og større afstand mellem dem. Efter 1. omgang på cyklen var Jens Emil 1:05 min. foran Christian, og med 11 km endnu på cyklen, og blot 5 km trailløb til sidst, så det svært ud. Men meget kunne stadig ske.

Jens Emil rackede cyklen først og kom afsted på det afsluttende løb. Christian var 2:32 min. efter, og Rene Pedersen havde kørt sig op på en 3. plads, 3:30 min. efter Jens Emil, men 1:01 min. senere kom Michael Gladney, der skulle gøre sig gældende.

Selvom Christian havde den hurtigste afsluttende 5 km løbesplit, 32 sek. hurtigere end Jens Emil, så var hullet for stort. Det lykkedes derfor Jens Emil flot at forsvare sin titel fra Viborg sidste år, i tiden 1:44:02 min. Præcis 2 min. senere kom Christian, og Michael Gladney havde med et stærkt løb til sidst løbet sig op på den sidste plads på podiet, 4:53 min. efter dagens vinder.

Bemærkelsesværdigt var også dagens nr. 9, James Styrin, der havde rejst hele vejen fra Storbritannien for at opleve de fede XTERRA stævner i Danmark. James udtalte efter løbet, at vi forstod at lave et event, der var udfordrende. Men han var bestemt opsat på mere af XTERRA i Danmark, og havde set sig varm på forårets store stævne, XTERRA Duathlon Rebild European Championship den 22. april.

SANDRA AARSLEV BLEV DEN FØRSTE KVINDELIGE VINDER AF DEN NYE DISTANCE, KORT DUATHLON

Kort Duathlon i Viborg bød på 3,5 km trailløb på en afkortet rute af den lange rute, dernæst 1 omgang af 11 km MTB på Stanghede, og til sidst 3,5 km trailløb igen. Og netop det passede Sandra Aarslev rigtig godt. Sandra er kun 14 år, men det var ingen forhindring. Det var dog Amalie Maria Niebuhr Erikson, der kom først igennem de 3,5 km trailløb. Sandra var 40 sek. efter.

På cyklen ændrede tingene sig dog lidt, og Sandra var kommet foran Amalie, og Vibeke Bertram havde cyklet sig frem til at være 1:52 min. efter Sandra, da de går ud på det afsluttende løb. Men her viste Sandra sin styrke, og løber sikkert sejren hjem i tiden 1:27:00 time, 5:20 min. foran 2. pladsen, der ved målstregen var blevet besat af Regitta Lehmann. Vibeke Bertram holdt sig på podiet og tog 3. pladsen, 23 sek. efter Regitta.

CARSTEN STRASZEK VINDER KORT DUATHLON OG GØR SIG KLAR TIL HOVEDMÅLET I REBILD

Da starten gik på Kort Duathlon, var der allerede en herre, der skilte sig ud. Og det var ikke hvem som helst. Carsten Straszek løb de første 3,5 km trailløb 55 sek. hurtigere efter sin nærmeste konkurrent, Anders Højgaard Dahl. Carsten så stærk, og det var ikke af ingen grund. Carsten har en del kilometre og erfaring i benene, og har tidligere været en af Danmark og Europas bedste duathleter. Det kunne man også fornemme på cyklen, da Carsten ud af ingenting ude på Stanghede kom tonsende afsted som første mand på vej ind mod skiftezonen.

Forspringet på de 55 sek. blev udbygget til hele 7:12 min. til 2. pladsen på de blot 11 km MTB. Meget skulle derfor gå galt, hvis ikke Carsten skulle kunne løfte målbanneret ved Hald Ege Naturskole. Og intet gik galt – tværtimod. Forspringet var ved målstregen oppe på hele 8:04 min., og Carsten kunne lade sig kåre som den første vinder af Kort Duathlon i XTERRA Duathlon Serien.

Carsten har været igennem en længerevarende skade, og derfor glæder det os endnu mere at se ham tilbage til XTERRA med så stærk en præstation. Carstens hovedmål er XTERRA Duathlon Rebild European Championship den 22. april.

På cyklingen var der blevet byttet lidt rundt på de to sidste podiepladser. Simon Boller havde indtaget 2. pladsen, men måtte på det afsluttende løb se sig overhalet af Niels-Otto Silkjær, der derfor tog 2. pladsen og henviste Simon Boller til den sidste plads på podiet.

VI SES PÅ SØNDAG DEN 11. MARTS TIL XTERRA DUATHLON GRIBSKOV – HUSK AT BRUG #XTERRANORDIC
XTERRA Duathlon Serien blev skudt rigtig godt i gang i Viborg og nu er pointstillingen også i gang. Hvem vil tage den samlede sejr, og vil vi se nogle nye favoritter til næste afdeling, XTERRA Duathlon Gribskov på Sjælland den 11. marts? Vi kan godt afsløre, at nogle spændende navne er på startlisten, men her må i væbne jer med tålmodighed indtil preview frem mod XTERRA Duathlon Gribskov.

Husk at følg med på Facebook her, hvor du kan holde dig opdateret om alt om XTERRA. Og følg også med på Instagram her, hvor der altid er en masse fede billeder til inspiration. Brug også meget gerne hashtagget #xterranordic på jeres egne billeder, så vi kan se jeres smil, og i kan dele jeres oplevelser med andre. Der er nu over 3.000 opslag med #xterranordic.

Live More – og god træning derude indtil vi ses!

Visninger: 72